Bruksvallarna 070806-070811  

Vandringsvecka med hälsofrämjandet i Bruksvallarna 2007
Jag åker med bil upp till bruksvallarna tillsammans med Emma Anna och Kristina.
Vi sover hos Kristina i Karlstad strax efter kl. 06 lördag den 5/8 2007. Resan till bruksvallarna tar ca 8h och bjuder på en del vackra vyer. Vi bor på walles fjällhotel varifrån man har direkt tillgång till fjället. Innan alla deltagarna från hälsofrämjandet anländer tar Kristina, som också ska vara vandringsledare, och jag en titt på terrängen. Det är lite blött i markerna, men lederna ut från Walles fjällhotell är oftast spångade. Söndagen är första vandringsdagen. Jag gör en tur på ca. 8 km. västerut och sedan norrut mot östra ösjösjön. Där äter vi vår matsäck och fortsätter sedan upp på ramundberget. Dalen mellan ramundbergets toppar har ett brant parti som inte syns på kartan, men den lilla stigen är vältrampad och vandringen är fin.
Vid 14-tiden står vi och tittar ner över Walles tak och letar oss därifrån ner på stigarna genom björkskogen norr om walles.

På måndagen gör jag en tur västerut mot skenören och upp på skenörstoppen. Därifrån ner mot sjön och upp på sommarleden mot kariknallens toppstuga. Här möter vi upp med de andra grupperna och stugan har våffelservering.

Tisdagens långa vandring är ca 14 km och går nordväst mot Ösjövålen. Åter via Ösjöstugan och Ramundberget.

På onsdagen gör jag och några av deltagarna en utflykt till och en ca 8km lång vandring vid Ruvallen, en av områdets fäbodvallar som är bevarade i ursprungligt skick. Här finns också en av sveriges största hällmålningslokaler som är 4000 - 5000 år gamla. Det är ett 20-tal fugurer som föreställer älg, ren, björn och människa.
Målningarna är gjorda med järnockra + något organiskt material som blod fågelägg eller saliv som gav en skyddande hinna, vilket har kunnat bevara målningarna. Vi passerar också gravhögen Rypkallhaugen innan vi når fram till Evagraven som är en 800m lång, 25 m bred och 15 m djup kanjon. Den tros ha bildats vid inlandsisens avsmältning för 9000 år sedan. Vi passerar också fiskhålsgraven. detta är en kanjon och här finns ett bestånd av den decimeterlånga dvärgrödingen bevarad. Detta är en relikt av rödingen och det lilla formatet är en anpassning till de begränsade näringsresurser som finns här.

På torsdagen åker den gruppen jag går med, bil till Djupdalsvallens Fäbod. Härifrån vandrar vi förbi Gruvvålen och vidare norrut till Kläpptjärnen och sedan upp på fjället och upp på Stor-Mittåkläppen 1212 m ö h. Den här dagen är det regn och molnigt så när vi närmar oss stor-mittåkläppen är det inte mycket sikt.

På fredagen går jag med en grupp västerut runt hästkläppen. Vädret är molnigt men ganska behagligt. När vi tar lunchpaus träffar vi på en av de andra grupperna, så en del av oss går tidigt tillbaka till fjällhotellet medan andra tar en lite längre lunchpaus. De som har valt den riktigt långa turen för dagen ger sig istället upp på toppen Storskarven.